[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="18892" image_size="original" image_hover="glow" depth="3" link="https://www.pexels.com/pl-pl/@palumalerba"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Czarna porzeczka - charakterystyka rośliny
n
Porzeczka czarna łac. Ribes nigrum L. to krzew owocowy należący do rodziny agrestowatych [Grossularia-ceae]. Pochodzi z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Jest powszechnie uprawiany w Polsce. Warto wiedzieć, że nasz kraj przoduje w uprawie porzeczki czarnej zarówno w Europie jak i na świecie. Owoce czarnej porzeczki, są pożądanym surowcem zielarskim ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów, związków organicznych i soli mineralnych.
n
Czarna porzeczka - skarbnica witaminy C
n
Czarna porzeczka to jeden z najbogatszych w witaminę C owoców. Na 100 g owoców porzeczki przypada 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w tak popularnych pomarańczach czy cytrynach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecana dzienna dawka kwasu askorbinowego to 70 mg, w związku z czym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jedynym źródłem, które zawiera jeszcze więcej witaminy C niż czarna porzeczka, są owoce róży.
n
Czarna porzeczka - bogactwo flawonoidów i antocyjanów
n
Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy sprzyjają usuwaniu z organizmu groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego flawonoidy wspomagają i chronią wątrobę, ponieważ mają zdolność łączenia się z metalami ciężkimi, dzięki czemu nie magazynują się w niej i są łatwo usuwane z organizmu. Za to obecne w czarnej porzeczce antocyjany wykazują silne działanie antybakteryjne, co jest wyjątkowo cenne zwłaszcza dla układu pokarmowego.
n
n[/col]
n
n[/row]
n
Domowy kisiel z owoców czarnej porzeczki
n
Składniki:
n
-
n
- 250ml wody
- suszone owoce czarnej porzeczki
- cukier/miód
- mąka ziemniaczana
n
n
n
n
n
Przygotowanie:
n
250 ml wody należy zagotować z cukrem/miodem oraz mielonymi i całymi owocami czarnej porzeczki. Całość gotować 2-3 minuty. W reszcie zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i nie przerywając mieszania - powoli wlać do gotujących się owoców.
n
Kisiel zagotować i zdjąć z ognia. Świetnie smakuje na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.
n[gap height="40px"]
n
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,050 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie | 1-2 łyżeczki zalać 1 szklanką (200 ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut. |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.