[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="7592" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Czym jest oregano?
n
Oregano, nazywane także jako „dziki majeranek” jest doskonale znany jako przyprawa. W kuchni stosowane są liście tej rośliny. Po rozdrobnieniu posiadają aromatyczny, pieprzowy lekko gorzki smak. Dodawane są one do wielu potraw zarówno mięsnych (np. drobiowych, cielęcych, rybnych) jak i wegetariańskich, zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Oregano tworzy doskonałe połączenie z pomidorami, cukinią, papryką, bakłażanem, pietruszką, czosnkiem oraz fasolą. Dobrze komponuje się z potrawami zawierającymi jaja i sery. Świetnie ubogaca swoim aromatem zupy, gulasze, sosy oraz wiele potraw. Używa się go także do polepszania aromatu oliwy z oliwek, a nawet alkoholi – niektórych wódek i likierów.
n
Oregano - bogactwo zastosowań
n
Po oregano warto sięgać przy:
n
-
n
- nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i w czasie utrudnionego oddychania
- niedoczynności wątroby i dróg żółciowych
- stanach nieżytowych żołądka
- przy wzdęciach
- osłabionym układzie odpornościowym szczególnie w okresach przejściowych, kiedy wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania
n
n
n
n
n
n
Zdrowotne właściwości oregano
n
Oregano zawiera w sobie dużą dawkę związków fenolowych, które zapobiegają procesom rakotwórczym poprzez usuwanie nadmiaru wolnych rodników. Oregano działa wspomagająco również przy zapobieganiu cukrzycy i chorobom serca. W medycynie naturalnej jest znane jako lek wykrztuśny i łagodzący nieżyt dróg oddechowych. Poza tym działa wspomagająco na pracę wątroby i jelit, odtruwa organizm oraz dezynfekuje. Ma działanie przeciwskurczowe i uspokajające. Oregano pomaga także w leczeniu reumatyzmu i chorób wrzodowych, a także nerwicy, migreny i bezsenności. Oregano podnosi też odżywczość posiłków, zawiera bowiem białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,050 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie | 1-2 łyżeczki zalać 1 szklanką (200 ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut. |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.