Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy. Owady zbierają go, mieszają z odrobiną nektaru, miodu lub śliny, a następnie formują z niego kulkę. Pytek w trzydziestu pięciu procentach składa się z różnego rodzaju cukrów, trzydzieści procent stanowią białka i aminokwasy, dwadzieścia procent to witaminy i składniki mineralne, reszta to woda, tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono ponad 250 substancji.
Pyłek pszczeli ma korzystny wpływ na ludzki organizm, wykorzystuje się go więc w celach spożywczych i kosmetycznych oraz jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości – przede wszystkim schorzeń układu pokarmowego, anemii i niedożywienia, przerostu prostaty, zaburzeń lipidowych, chorób serca i naczyń, a także w profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych, bakteryjnych oraz w czasie rekonwalescencji.
Do uznanych i dość dobrze już udokumentowanych właściwości biologicznych pyłku kwiatowego można zaliczyć także działanie:
- antybiotyczne,
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwmiażdżycowe,
- leczące chorą tkankę wątrobową.
- zabezpieczające przed odrzuceniem przeszczepu,
- przeciwalergiczne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwbólowe,
- wpływające na układ nerwowy i moczowy,
- osłonowe dla płodu,
- opóźniające starzenie się organizmu,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze
- wspomagające leczenie stanów depresyjnych.
Przyjmuj go regularnie jeśli występuje u Ciebie także brak apetytu czy osłabienie wzroku!
Przyjmowanie pyłku kwiatowego poleca się również kobietom wchodzącym w okres klimakterium. Wspomaga on również odchudzanie, regulując przemianę materii i uzupełniając witaminy oraz mikroelementy podczas prowadzenia diet.
Stosowanie: Ziarno pyłku jest otoczone niezwykle twardą otoczką zbudowaną ze sporopoleniny. Jest ona tak wytrzymała, że struktura ziarna pyłku może nie ulec uszkodzeniu nawet przez tysiące lat! Nie warto pyłku mielić w młynkach które posiadany w domu, ponieważ podczas mielenia można przegrzać pyłek i tym sposobem stracić cenne substancje biologicznie czynne. Warto poprawić przyswajalność pyłku poprzez odpowiednio długie namaczanie go w wodzie, czyli około 8 godzin.
Ponieważ pyłek pszczeli stosuje się na 15-30 min. przed posiłkiem, praktycznie jest zalać pyłek kwiatowy wodą wieczorem i wypić go następnego dnia przed śniadaniem. Jeśli masz natomiast problemy ze snem, dodaj pyłek do wody rano i wypij go przed kolacją. Tryptofan zawarty w pyłku pszczelim podniesie u Ciebie w mózgu poziom melatoniny i przyczyni się do lepszego snu i regeneracji organizmu w nocy. Jeśli czujesz wyjątkowe zmęczenie lub potrzebujesz szczególnie wzmocnić swoją odporność, możesz zwiększyć dawkę pyłku do 3 łyżek dziennie i podzielić go na 3 dawki, przyjmując go przed każdym z posiłków.
Dla dorosłego człowieka: 1 łyżkę pyłku zalać 1/3 szklanki wody, mleka lub herbaty.
Dla dzieci: 1-2 łyżeczek dziennie, można dodać do jogurtu lub soku owocowego, aby dzieci chętniej wypiły mieszaninę.
Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać około 4 tygodnie, po których zrób 1-2 tygodnie przerwy.
Więcej informacji na temat pyłku pszczelego...
Specjaliści szacują, że średnio w pyłku pszczelim znajduje się:
- ok. 23% białka, w tym ok 10% aminokwasów egzogennych, których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie (metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan), a także kwasy nukleinowe z przewagą kwasu rybonukleinowego,
- ok 30% węglowodanów, głównie fruktoza i glukoza,
- ok. 5% lipidów, przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas linolowy, g-linolenowy i arachidowy, w mniejszych ilościach fosfolipidy i fitosterole (b-sitosterol),
- ok. 1,6% to związki fenolowe, czyli flawonoidy (pochodne kemferolu i kwercetyny), leukotrieny, katechiny i fenolokwasy (kwas chlorogenowy),
- ok. 0.7% stanowią witaminy: A, E, D, B1, B2, B6, C oraz kwas pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol,
- biopierwiastki, przede wszystkim wapń, fosfor, magnez, sód i potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. Nowe badania nad biologicznymi właściwościami pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii 2011; 1: 48-54.
Informacje dodatkowe
Waga | 0,2 kg |
---|
Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.