Cząber [bezglutenowy] 20g (Ziółko)

2,70  z VAT

    n

  • Od wieków wzbogaca smak i aromat popularnych polskich dań, takich jak fasolka po bretońsku czy zupa pomidorowa.
  • n

  • Polecany jest szczególnie do doprawiania warzyw strączkowych i kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia.
  • n

  • Jest doskonałym surowcem zielarskim na wszelkie niestrawności.
  • n

n[featured_box img=”21770″ img_width=”25″ pos=”left” title=”Opakowanie zbiorcze” title_small=”12 szt.”][/featured_box]

Brak w magazynie

EAN: 5903240520909 SKU: 5903240520909 Kategorie: ,

[section bg="19929" bg_size="original" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.75)"]
n
n[row v_align="equal"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="19952" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Cząber - co to jest?

n

Cząber [łac. Satureja hortensis] jest ziołem znanym w kulinarnej tradycji europejskiej od wieków. Do czasów sprowadzenia do europy tak egzotycznych przypraw jak np. pieprz czarny, cząber był jednym z najbardziej intensywnych i aromatycznych ziół stosowanych w naszej kuchni. Jego nazwa łacińska oznacza pełny, obfity i nasycony, co podpowiada nam do jakich dań był i jest dodawany. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, cząber poza kuchnią znalazł również zastosowanie w medycynie naturalnej. Warto wiedzieć, że tradycja upraw tego ziela przetrwała w Polsce do dziś. Można je spotkać na przykład na Lubelszczyźnie, skąd pozyskujemy nasz surowiec.

n

Cząber - zastosowanie kulinarne

n

Cząber charakteryzuje się tym, że wyjątkowo dobrze podkreśla smak delikatnych potraw, jednocześnie ich nie dominując. Właśnie z tego powodu w literaturze kulinarnej polecany jest szczególnie do warzyw strączkowych. W kuchni niemieckiej zyskał nawet miano “fasolowego ziela”. Szczyptą cząbru warto doprawić również dania z warzyw kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia. Oprócz tego świetnie pasuje do przyprawiania grzybów, ziemniaków, zapiekanek oraz kiszonych ogórków. Nie można zapomnieć, że cząber nadaje wyraźnego smaku tłustym mięsom i świetnie komponuje się z dziczyzną. Mówi się, że starożytni rzymianie wykorzystywali ocet cząbrowy jako jedną z podstawowych przypraw, a także, że wzbogacali nim smak niemal każdego sosu. Cząber jest integralną częścią wielu podstawowych mieszanek ziołowych, z których najpopularniejszą są zioła prowansalskie.

n

Wskazówki

n

    n

  • Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku cząbru w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • n

  • Aby cząber uwolnił pełnię swojego aromatu i smaku, należy dodawać go do potraw pod koniec ich gotowania lub smażenia.
  • n

  • W przypadku świeżego cząbru, lepiej wrzucić do potrawy całą niż pokruszoną gałązkę.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span__sm="12"]
n
n[divider width="100%" height="1px" margin="0.5em"]
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Co doprawiać cząbrem?

n

    n

  • wszelkie potrawy z wykorzystaniem warzyw strączkowych i kapustnych
  • n

  • dania jednogarnkowe kuchni polskiej takie jak fasolka po bretońsku czy
  • n

  • pomidorowa
  • n

  • klasyczne polskie zupy, takie jak krupnik, grochówka i kapuśniak
  • n

  • dania z dodatkiem grzybów
  • n

  • tłuste mięsa
  • n

  • dziczyznę
  • n

n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Cząber - właściwości prozdrowotne

n

    n

  • Cząber charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, który przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi. Oprócz tego jest również doskonałym źródłem żelaza, które może wspomóc leczenie anemii.
  • n

  • Jest to doskonałe zioło do leczenia wszelkich wzdęć i niestrawności. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo, poprawia ukrwienie jelit i pobudza wydzielanie żółci.
  • n

  • Dzięki błonnikowi pokarmowemu, cząber pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniżając stężenie tzw. złego cholesterolu LDL.
  • n

  • Cząber dzięki swym właściwościom antyseptycznym, przeciwzapalnym, odkażającym układ oddechowy i antybakteryjnym świetnie sprawdza się w chorobach przeziębieniowych i kaszlu. Wystarczy regularnie stosować napar lub olejek cząbrowy.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]

Informacje dodatkowe

Waga 0,020 kg
Kraj pochodzenia

Producent:

Składniki

Przygotowanie

Pomagamy Klientom

Wspieramy we właściwym wyborze ziół,  suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy. 

Bezpieczne Płatności

Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.

Zamówienia Cykliczne

Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.

wiedza od naszych specjalistów

Najnowsze artykuły

It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental. It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental.

Koszyk
EAN: 2000004042011