[section bg="19929" bg_size="original" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.75)"]
n
n[row v_align="equal"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="19979" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Czym jest pietruszka?
n
Pietruszka [łac. Petroselinum] to gatunek rośliny, który przywędrował do nas z regionu Morza Śródziemnego. Ta niepozorna roślina skrywa w swym korzeniu i liściach prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Pietruszka dziko porasta Bałkany, półwysep Apeniński, Wyspy Kanaryjskie czy północno-zachodnią Afrykę. Nazwa Petroselinum ma swoją genezę w greckim słowie petro, które oznacza po prostu kamień. Wynika to z faktu, że kiedyś pietruszka powszechnie porastała skaliste zbocza greckich wysp. Oprócz tego, że nać i korzeń są chętnie wykorzystywane w dzisiejszej kuchni, surowiec ten zyskał również uznanie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
n
Natka pietruszki w kuchni
n
Dzięki temu, że smak pietruszki jest cierpki i aromatyczny, z delikatnym posmakiem goryczki, to przyprawa ta pasuje do niemal każdego dania. Suszona lub świeża pietruszka jest obowiązkowym dodatkiem każdego rosołu. Wspaniale współgra również z rybą, grzybami smażonymi na maśle i czosnkiem. Trzeba też, pamiętać, że pietruszka poza nadawaniem potrawom bogatego aromatu, ożywia je swoim bardzo intensywnym zielonym kolorem. Mimo, że nie dla każdego jest to oczywiste, to pietruszka jest chętnie używaną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. Okazała się, ważnym składnikiem tak kultowych dań czy potraw, jak salsa verde, pesto czy sos aioli.
n
Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach dotyczących natki pietruszki:
n
-
n
- Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku natki pietruszki w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
- Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu suszonej natki pietruszki, najlepiej dodawać ją do potraw pod sam koniec gotowania.
n
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span__sm="12"]
n
n[divider width="100%" height="1px" margin="0.5em"]
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Co doprawiać natką pietruszki?
n
-
n
- rosół
- sałatki
- sosy, w szczególności białe
- dania mięsne
- dania rybne
- pasty warzywne
- zupy
n
n
n
n
n
n
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Pietruszka - właściwości prozdrowotne
n
-
n
- Poprawia trawienie, przynosi ulgę przy gwałtownej fermentacji w układzie pokarmowym i ma właściwości odtruwające organizm.
- Natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Łyżka stołowa zielonych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
- Wykazuje właściwości antyseptyczne oraz zapobiega infekcjom układu moczowego.
- Wywar z pietruszki zdobył popularność w medycynie naturalnej, dzięki swojemu wpływowi na pęcherz, prostatę i nerki.
n
n
n
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,015 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie | Polecana jako przyprawa do rosołu, dań rybnych czy sosów białych. |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.