[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="7584" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Czym jest lawenda?
n
Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty charakteryzują się niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Istnieje ponad 40 gatunków tego krzewu. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie wykorzystywana jest także w polskich ogrodach czy na balkonach.
n
Rola lawendy w naszym organizmie
n
Lawenda posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie lawendy pomaga przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, wzdęciach oraz bólach brzucha. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy wpływają łagodząco na układ nerwowy człowieka. Dzięki temu lawenda uspokaja, łagodzi nerwy, niweluje stres i napięcie nerwowe oraz ułatwia zasypianie. Osoby, które mają problem z bezsennością, są niespokojne i nerwowe, mogą włożyć garść suszonych kwiatów lawendy do płóciennego woreczka i ukryć go pod poduszką. Delikatny aromat lawendy pomoże im szybciej się zrelaksować i zapaść w zdrowy, regenerujący sen.
n
Zastosowania lawendy w kuchni
n
Większość zastosowań lawendy jest związana z zastosowaniami kosmetycznymi oraz zdrowotnymi, natomiast ma ona także wiele, nieco mniej znanych zastosowań w gastronomii. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być informacja, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,050 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie | 1-2 łyżeczki zalać 1 szklanką (200 ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut. |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.