BIO Mąka z płaskurki EKOLOGICZNA
Płaskurka nazywana jest "starszą siostrą orkiszu", jest jednym z najstarszych zbóż znanych ludzkości, udomowiona już ponad 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie.
Mąka z pełnego przemiału - 1kg
Ekologiczna płaskurka, uprawa polska.
Badania archeologiczne wskazują, że początki polskiego rolnictwa ściśle wiążą się z uprawą tej ciekawej odmiany zboża. Nasiona płaskurki znaleziono w jaskiniach w okolicach Ojcowa, gdzie była uprawiana już około 2 tysięcy lat p.n.e.
• Wysoka zawartość białka, a także bogaty skład minerałów, w tym żelaza, magnezu, cynku i fosforu, co ma bardzo istotny wpływ na dostarczenie organizmowi energii, wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz wsparcie pracy mięśni i kości.
• Płaskurka jest cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz beta-glukanów - specjalnych węglowodanów, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi i regulować gospodarkę cukrową.
• Regularne spożywanie produktów z mąki z płaskurki może więc chronić przed chorobami układu krążenia i cukrzycą.
• Mąka z płaskurki obfituje także w cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz liczne przeciwutleniacze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomagają ogólne samopoczucie.
• Mąka z Płaskurki stanowi cenny surowiec do wypieku chleba, ciast i innych potraw.
Zdecyduj się na najwyższą jakość produktów! Kup naturalną mąkę z płaskurki prosto z Ekologicznego Gospodarstwa Wawrzyckich!
Składniki: ekologiczna płaskurka.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Data przemiału: na etykiecie.
Najlepiej spożyć: do pół roku od przemiału.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AGROEKO nr PL-EKO-09.616-0013853.2024.003
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.