Pieprz czarny ziarno [bezglutenowy] 50g (Ziółko)

5,90  z VAT

    n

  • Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
  • n

  • Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
  • n

  • Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
  • n

n[featured_box img=”21770″ img_width=”25″ pos=”left” title=”Opakowanie zbiorcze” title_small=”12 szt.”][/featured_box]

Brak w magazynie

EAN: 5904323160128 SKU: 5904323160128 Kategorie: ,

[section bg="19929" bg_size="original" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.75)"]
n
n[row v_align="equal"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="19966" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Czym jest pieprz czarny?

n

Pieprz czarny [łac. Piper nigrum] to tropikalne pnącze o drewniejących dolnych częściach, osiągające nawet do 15 metrów wysokości. Pieprz bywa nazywany “królem przypraw”, ponieważ tuż obok soli jest to najczęściej używana przyprawa na wszystkich kontynentach. Handel pieprzem i innymi egzotycznymi przyprawami, okazał się być jednym z głównych impulsów do odkryć geograficznych. Ciekawostką jest, że w średniowieczu pieprz przez pewien okres był traktowany jak waluta. Surowcem zielarskim i przyprawowym są owoce tej rośliny. Nie każdy wie, że wszystkie trzy rodzaje pieprzu - czarny, zielony i biały są właśnie owocami tej samej rośliny, zbieranymi w różnych fazach dojrzałości. Najpopularniejszy rodzaj, czyli pieprz czarny to zielone, niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy i pomarszczenia dopiero w wyniku powolnego suszenia na słońcu.

n

Pieprz czarny w kuchni

n

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że pieprz czarny to obok soli podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Szczyptę czy dwie świeżo mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości dań wytrawnych, aby wzmocnić ich smak nutką pikanterii. Jest obecny na niemal każdej liście składników potrzebnych do przygotowania dowolnej zupy, potrawy mięsnej czy sałatki. Pieprz czarny jest przyprawą niezwykle wszechstronną. Dodaje się ją do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczególnie pasuje do mięs takich jak wieprzowina, wołowina, baranina i jagnięcina. Ma wyjątkową charakterystykę, swoistego ożywiania smaku tłustych potraw. Nie obędzie się bez niego żadna zupa, galareta czy danie rybne. Warto wiedzieć, że źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna

n

Wskazówki

n

    n

  • Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku ziarna czarnego pieprzu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • n

  • Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu czarnego pieprzu, najlepiej dodawać go do potraw pod sam koniec gotowania.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span__sm="12"]
n
n[divider width="100%" height="1px" margin="0.5em"]
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Co doprawiać pieprzem czarnym?

n

    n

  • zupy
  • n

  • potrawy mięsne, a w szczególności wieprzowina, wołowina, baranina i
  • n

  • jagnięcina
  • n

  • tłuste potrawy
  • n

  • dania rybne
  • n

  • sałatki i dania warzywne
  • n

  • galarety i sosy
  • n

n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Pieprz czarny - właściwości prozdrowotne

n

    n

  • Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
  • n

  • Ostre przyprawy charakteryzują się tym, że zwiększają wytwarzanie ciepła przez organizm, w rezultacie czego metabolizm przyspiesza. Dlatego przyprawy takie jak chili czy czarny pieprz są bardzo pomocne przy walce ze zbędnymi kilogramami.
  • n

  • Piperyna zawarta w pieprz czarnym pobudza wydzielanie soków żołądkowych, tym samym ułatwiając trawienie i zaostrzając apetyt.
  • n

  • Pieprz czarny ma również działanie wykrztuśne, z uwagi na tę właściwość warto o nim pamiętać podczas kaszlu czy przeziębienia. Jest pomocny w udrażnianiu dróg oddechowych, a dodatkowo pomaga w leczeniu stanów zapalnych zatok i oskrzeli. Żeby wykorzystać jego właściwości można go zastosować w postaci mocno pieprznego, gorącego rosołu lub jako dodatek do herbaty.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]

Informacje dodatkowe

Waga 0,050 kg
Kraj pochodzenia

Producent:

Składniki

Przygotowanie

Pomagamy Klientom

Wspieramy we właściwym wyborze ziół,  suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy. 

Bezpieczne Płatności

Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.

Zamówienia Cykliczne

Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.

wiedza od naszych specjalistów

Najnowsze artykuły

It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental. It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental.

Koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nic nie dodałeś.