[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="18869" image_size="original" image_hover="glow" depth="3" link="https://www.pexels.com/pl-pl/@aleaxandr-mikrukou-943092"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Kruszyna - charakterystyka rośliny
n
Kruszyna pospolita łac. Frangula alnus – gatunek krzewu należący do rodziny szakłakowatych [Rhamnaceae]. W Polsce możemy spotkać ją na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Stosuje się też inne nazwy, na przykład: szakłak kruszyna, troszczyna czy wilczyna. W niektórych regionach traktowana jest jak chwast, ale osoby z wiedzą cenią ją za szerokie właściwości lecznicze. Najbardziej pożądanym produktem jest kora kruszyny, którą zbiera się wczesną wiosną z uprzednio ściętych młodych pędów i gałązek.
n
Kora kruszyny - właściwości
n
-
n
- Kora kruszyny - działanie przeczyszczające
n
n
Dobrze wysuszona kora kruszyny zawiera antrachinony w ilości nie mniejszej niż 6% w przeliczeniu na glukofrangulinę A. W przeważającej mierze są to franguloemodyna i jej pochodne. Właśnie z uwagi na zawartość tych związków kora kruszyny ma tak gorzki smak i właściwości przeczyszczające – pobudzają one soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.
n
-
n
- Kora kruszyny - na zaparcia
n
n
Ze względu na wysoką zawartość antrazwiązków w korze kruszyny pobudza ona ruchy perystaltyczne oraz hamuje wchłanianie wody przez ścianki jelita. Powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa swoją objętość. Właśnie z tego powodu surowiec ten sprawdza się w krótkotrwałym leczeniu sporadycznych zaparć. Co ważne działanie przeczyszczające obserwuje się dopiero po 6-10 godz. od podania kruszyny, ponieważ antrazwiązki dopiero w jelicie grubym są degradowane przez bakterie do aktywnego metabolitu.
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n
Herbatka z kruszyny i lukrecji - polecana na wątrobę
n
Składniki:
n
-
n
- 1 łyżeczka kory kruszyny
- 1 łyżeczka korzenia lukrecji
- 250 ml wody
n
n
n
n
Sposób przygotowania
n
Mieszamy korę kruszyny z korzeniem lukrecji. Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez około 10 - 15 minut. Tak przygotowany napara przecedzamy i gotowe.
n
Dawkowanie
n
Zaleca się picie około ½ szklanki naparu średnio dwa razy na dobę.
n
Propozycja stosowania:
n
Łyżeczkę kory zalać szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.
n[gap height="40px"]
n
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,050 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.