[section bg="19929" bg_size="original" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.75)"]
n
n[row v_align="equal"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="7978" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Kozieradka - charakterystyka rośliny
n
Kozieradka [łac. Trigonella foenum-graecum] to jednoroczna roślina pochodząca z Azji, mająca bardzo szerokie zastosowanie lecznicze i kulinarne. Inne potoczne nazwy kozieradki to fenegryka, koziorożnik, boża trawka, czy dosłowne tłumaczenie łacińskiej nazwy, czyli greckie siano. W stanie naturalnym kozieradka występuje w Azji i Europie Wschodniej. Podstawowym surowcem zielarskim pozyskiwanym z kozieradki są jej nasiona, między innymi z uwagi na dużą zawartość śluzu polisacharydowego - jego zawartość potrafi przekraczać nawet 40%. Rzadziej pozyskuje się liść kozieradki, ale przykładowo w Iranie jest to powszechnie używany surowiec przy chorobach narządów wzroku. Nie każdy wie, że kozieradka jest ważnym składnikiem znanej na całym świecie mieszanki curry.
n
Kozieradka w kuchni
n
Mimo, że w Polsce kozieradka nie jest powszechnie znana, to w innych regionach świata jest bardzo szeroko wykorzystywaną przyprawą. Kozieradka charakteryzuje się nieco gorzkim i aromatyczny smakiem, który niektórym przypomina mieszankę lubczyku i spalonego cukru. Prażona traci swoją gorzkość i w smaku zaczyna przypominać orzechy. Jak wspomnieliśmy wcześniej kozieradka jest ważnym składnikiem mieszanki curry, ale to nie koniec jej zastosowań. Można też ją spotkać w takich mieszankach przyprawowych jak bengalska panch poron, jemeńska salatah czy etiopska berbere. Mielona kozieradka świetnie nadaje się do przygotowywania orientalnych i indyjskich potraw z warzyw, a w szczególności tych strączkowych. W północnej Afryce oraz Indiach kozieradka znalazła również zastosowanie w piekarniach, jako ciekawy dodatek do chlebów.
n
Wskazówki
n
-
n
- Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kozieradki mielonej w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span__sm="12"]
n
n[divider width="100%" height="1px" margin="0.5em"]
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Co doprawiać kozieradką?
n
-
n
- sery i twarogi
- wszelkie potrawy kuchni wegetariańskiej, w szczególności te zawierające warzywa strączkowe
- dressingi sałatkowe i sosy
- ryby
- wszelkiego rodzaju mięsa, z naciskiem na cielęcinę, drób i baraninę
n
n
n
n
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Kozieradka - właściwości prozdrowotne i kosmetyczne
n
-
n
- Kozieradka bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne, niweluje zaparcia, wzdęcia, poprawia perystaltykę jelit oraz pobudza apetyt.
- Ekstrakt z nasion kozieradki wykorzystywany jest do zwalczania wrzodów żołądka
- Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, przez co można traktować ją jako naturalny preparat chroniący przed chorobą wieńcową, zawałem czy miażdżycą.
- W kosmetyce kozieradka zdobyła największą popularność dzięki swojemu wpływowi na włosy. Odpowiednio stosowana wcierka z kozieradki, po pierwsze ogranicza wypadanie włosów, a po drugie przyczynia się do wzrostu nowych kosmyków potocznie nazywanych “baby hair”.
- Bardzo dobrze sprawdza się przy pielęgnacji skóry trądzikowej, ze skłonnościami do przetłuszczania się. Jej skuteczność wynika z zawartości składników likwidujących nadmiar sebum, działających przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i ściągająco.
n
n
n
n
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,070 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie | Polecana jako przyprawa to orientalnych i indyjskich potraw z warzyw. |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.