[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="23388" image_size="original" image_hover="glow" depth="3" link="https://www.pexels.com/pl-pl/@palumalerba"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Karczoch - charakterystyka rośliny
n
Karczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.
n
Karczoch – skarbnica cennych substancji
n
Ziele karczocha zawiera:
n
n
- kwasy fenolowe znane z właściwości ściągających, przeciwobrzękowych i antyoksydacyjnych
n
- cynarynę - należącą do kwasów fenolowych substancję, mającą pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, trawienie i metabolizm pokarmów, poziom cholesterolu i lipidów we krwi
n
- flawonoidy charakteryzujące się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi
n
- kwas chlorogenowy, który według literatury neutralizuje m.in. działanie nadtlenoazotynu, jednego z najbardziej szkodliwych oksydantów powstających w organizmie człowieka
n
- minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo
n
- inulinę, mająca pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi
n
n
Wskazówka
n
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku ziela karczocha w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
n
n[/col]
n
n[/row]
n
Karczoch - kiedy warto po niego sięgać?
n
n
- Dolegliwości wątroby - z uwagi na zawartość cynaryny karczoch jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich o właściwościach wspomagających ochronę wątroby. W kuracji warto połączyć go z ostropestem plamistym.
n
- Problemy związane z układem trawiennym - poleca się stosowanie karczocha przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych czy wzdęciach z uwagi na jego właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i regulujące wypróżnianie.
n
- Zbyt wysoki poziom cholesterolu - substancje zawarte w zielu karczocha wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
n
- Oczyszczanie organizmu - karczoch wykazuje delikatne właściwości moczopędne oraz ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
n
n[gap height="40px"]
n
n[row col_style="divided" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Ciekawostka
n
We Włoszech z liści karczocha produkuje się wyjątkowy, słodko-gorzki likier o wdzięcznej nazwie “Cynar”.
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Nalewka z ziela karczocha
n
Potrzebne składniki:
n
n
- 100 gram suszonego ziela karczocha
n
- 200 ml 40% alkoholu
n
n
Ziele karczocha wrzucić do butelki, zalać przygotowanym wcześniej alkoholem. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki.
n
Nalewkę z karczocha należy stosować po 10 - 30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]