[section bg="701" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.25)"]
n
n[row]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="18902" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Chia - charakterystyka rośliny
n
Chia, czyli szałwia hiszpańska [łac. Salvia hispanica] to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, występujący w stanie naturalnym w centralnej i południowej części Meksyku oraz w Gwatemali. Charakteryzuje się niedużymi, fioletowymi lub białymi kwiatami oraz szerokimi liśćmi. Roślina ta jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona, które są wyjątkowym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów Omega 3 i 6. Przeważnie służą one do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
n
Nasiona chia - kiedy warto po nie sięgać?
n
-
n
- Odchudzanie - nasiona chia, po połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają żołądek i wywołują poczucie sytości. Co więcej nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają pracę układu pokarmowego, ponieważ wspomagają proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Regularne spożywanie tego produktu pozwala uregulować rytm wypróżnień, niweluje zaparcia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.
- Problemy z sercem - powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Tak się składa, że nasiona chia są jednym z najlepszych źródeł owych kwasów. Wraz z błonnikiem przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
- Wegetarianie - nasiona chia są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też polecane są w diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów i sportowców.
- Praca mózgu - nie można nie wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają pracę mózgu. Dzięki temu, osoby regularnie spożywające te nasiona łatwiej przyswajają wiedzę, mają lepszą pamięć oraz koncentrację.
n
n
n
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row]
n
n[col span__sm="12"]
n
n
Pudding z chia
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Potrzebne składniki:
n
-
n
- 250ml mleka (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- 4 duże łyżki nasion chia
- pół łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżki miodu
n
n
n
n
n
Pyszny dodatek:
n
-
n
- świeże owoce lub mus owocowy
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n
Sposób przygotowania:
n
Mleko wymieszać z nasionami chia i cynamonem. Odstawić na pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć grudek. Następnie posłodzić do smaku. Przykryć np. folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Pudding przełożyć do szklanek lub pucharków i udekorować owocami lub polać musem, wedle uznania. Smacznego!
n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]
Informacje dodatkowe
Waga | 0,25 kg |
---|---|
Kraj pochodzenia | |
Producent: | |
Składniki | |
Przygotowanie |
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.