BIO Kasza orkiszowa drobna Ekologiczna
Kasza orkiszowa drobna jest kolejnym rodzajem rozdrobnionego ziarna orkiszu. Nadaje się do robienia kaszki, placków i zupy. Można nim zagęszczać desery i budyń kasztanowy.
Ekologiczna prastara odmiana orkiszu SCHWABENKORN, uprawa polska.
Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Kaszę orkiszową drobną wyprodukowano częściowo z obłuszczonego ziarna orkiszu. Dzięki temu jest jeszcze delikatniejszy w smaku i ma jasny kolor, zachęcający dla małych degustatorów. Jednak ma niższą zawartość wartościowego błonnika.
Orkisz nie jest pszenicą, lecz pradawnym zbożem z rodziny wiechlinowatych.
W dziełach św. Hildegardy znajdują się informacje, że ten produkt/składnik może działać wspomagająco na:
„Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy, i słodsze niż inne ziarna: tym, którzy je jedzą, daje wysokiej jakości ciało i zapewnia dobrą krew. Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi. Bez względu na to, w jakiej formie jest spożywany, w postaci chleba lub innych preparatów, jest dobry i pożyteczny”.
Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawne, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje.
Orkisz należy do gatunku pszenic trudno poddających się młóceniu, ponieważ plewki i plewy ściśle przylegają do ziarna. Jednak dzięki plewom orkisz jest lepiej niż inne zboża chroniony przed zanieczyszczeniami metalami ciężkimi oraz pestycydami.
Orkisz jest cenniejszym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych niż pszenica. Przykładowo, w orkiszu jest 4,2 mg żelaza na 100 g, w pszenicy – tylko 3,3 mg; magnezu jest ponad 130 mg, gdy w pszenicy zaledwie 97 mg. W orkisz jest znacznie więcej niż w pszenicy cynku, manganu i miedzi. Ponadto ziarno to zawiera dużo kwasu krzemowego. Krzemionka (krzem) nadaje naszym tkankom siłę i elastyczność, dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Orkisz ma wyższy od pszenicy poziom witamin z grupy B-B1, B2, B3, B6. Ponieważ witaminy z grupy B zarówno chronią system nerwowy, jak i stymulują metabolizm, należałoby docenić zwłaszcza pełnoziarnisty orkisz. Ziarno orkiszu zawiera więcej witaminy E niż najlepszy gatunek pszenicy (orkisz 2,4 mg, pszenica 1,5 mg na 100 g), dlatego też dieta orkiszowa oferuje więcej przeciwutleniaczy.
Orkisz jest źródłem mikroelementów, takich jak minerały i witaminy, ale również składników odżywczych – wysokiej jakości aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Zawiera wysokiej jakości białko w postaci wszystkich 8 niezbędnych aminokwasów. Całkowita zawartość białka w orkiszu jest większa niż 11%, a więc znacznie wyższa niż w pszenicy.
Orkisz zapewnia dobry nastrój, stanowi bowiem źródło aminokwasu tryptofanu, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie serotoniny – hormonu szczęścia. Zawartość tego związku z orkiszu jest porównywalna do jego poziomu w owsie, jajkach, łososiu czy orzechach włoskich. Hildegarda zalecała w terapii chorych osób podawanie ugotowanego orkiszu z żółtkiem jaja – dziś wiemy, dlaczego ta kombinacja zapewnia lepsze samopoczucie.
Na szczególną uwagę zasługuje zawarty w orkiszu rodanid, który działa stymulująco na układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwnowotworowe., szczególnie w działaniu na układ pokarmowy. Jest naturalnym antybiotykiem, obecnym również w ślinie, krwi i mleku matki. Wzmaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. W medycynie benedyktynki orkisz jest najważniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Rodanid jest również czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, układu kostnego, wzmacnia serce i poprawia samopoczucie.
Orkisz słynie z tego, że wzmacnia cały organizm i usprawnia działanie wszystkich organów. Działa kojąco na stany zapalne jelit, poprawia ich pracę i zapobiega zaparciom. Dzięki sporej ilości błonnika łatwo wiąże i usuwa zbędne toksyny z organizmu. W przypadku przemęczenia, braku sił i podatności na różne infekcje jest idealnym pokarmem. W porównaniu do zwykłej pszenicy zawiera ok. 40-50% więcej dobrze przyswajalnego białka, dlatego wspomaga budowę tężyzny fizycznej i masy mięśniowej.
Dieta orkiszowa – codzienny posiłek orkiszowy – jest podstawą leczenia wielu dolegliwości żołądka i jelit, nerek i zaburzeń metabolicznych. Jest dobra dla wszystkich grup wiekowych. Dzieciom daje ważne budulce dla zdrowego rozwoju, sportowcy czerpią korzyści ze zrównoważonego składu, a osoby starsze dostarczając wszystkich ważnych składników dla aktywnego systemu odpornościowego.
Zdecyduj się na najwyższą jakość produktów! Kup naturalną mąkę z płaskurki prosto z Ekologicznego Gospodarstwa Wawrzyckich!
Składniki: ekologiczna prastara odmiana orkiszu SCHWABENKORN.
Produkt zawiera gluten.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Data przemiału: na etykiecie.
Najlepiej spożyć: do pół roku od przemiału.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AGROEKO nr PL-EKO-09.616-0013853.2024.003
Informacje dodatkowe
Waga | 3 kg |
---|---|
Wymiary | 4 × 23 × 40 cm |
Waga | 0,5 kg, 1 kg, 10 kg, 2 kg, 25 kg, 5 kg |
Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.
Pomagamy Klientom
Wspieramy we właściwym wyborze ziół, suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy.
Bezpieczne Płatności
Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.
Zamówienia Cykliczne
Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.