Czarnuszka [bezglutenowa] 100g (Ziółko)

7,20  z VAT

    n

  • Może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie.
  • n

  • Posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne.
  • n

  • Polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa.
  • n

n[featured_box img=”21770″ img_width=”25″ pos=”left” title=”Opakowanie zbiorcze” title_small=”7 szt.”][/featured_box]

Brak w magazynie

EAN: 5903240520220 SKU: 5903240520220 Kategorie: ,

[section bg="19929" bg_size="original" bg_overlay="rgba(255, 255, 255, 0.75)"]
n
n[row v_align="equal"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n[ux_image id="702" image_size="original" image_hover="glow" depth="3"]
n
n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Czarnuszka - co to jest?

n

Czarnuszka [łac. Nigella sativa] to roślina występująca powszechnie na terenie Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Surowcem zielarskim są jej niewielkie, czarne, a w środku oleiste nasiona. Ich aromat po przetarciu przypomina nieco oregano. Czarnuszka jest rośliną siewną należącą do rodziny jaskrowatych. Jej cechą szczególną są charakterystyczne, błękitne kwiaty, zdobiące często ogrodowe rabaty i wzbogacające bukiety. Jednak popularność na świecie zdobyła dzięki swoim nasionom, które stosowane są jako przyprawa i surowiec leczniczy. Są one schowane w potocznie nazywanym mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane bywają czasem czarnym kminkiem.

n

Czarnuszka - zastosowanie kulinarne

n

Nasiona czarnuszki odznaczają się korzennym, lekko gorzko-pikantnym smakiem, pośrednim między makiem, a pieprzem. Ciekawostką jest fakt, iż czarnuszka może występować jako zamiennik pieprzu w kuchni dla osób, które mają wrażliwy żołądek, gdyż ta roślina nie podrażnia jego błony śluzowej. Z tego powodu podobnie jak pieprz, czarnuszka ma bardzo bogate zastosowanie kulinarne. Świetnie podkreśla smak takich mięs jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób. Wzbogaca różnorakie dania warzywne z kapusty, cukinii czy innych warzyw pieczonych. W ostatnim czasie zdobyła szczególną popularność jako dodatek do białych serów, koniecznie polecamy spróbować dobrego korycińskiego sera z dodatkiem tej wspaniałej przyprawy! Nie można zapomnieć również o oleju z czarnuszki, który oprócz bogactwa właściwości leczniczy, potrafi wzbogacić smak wielu potraw.

n

Wskazówki

n

    n

  • Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku czarnuszki w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • n

  • Gdy mamy do czynienia z olejem z czarnuszki pamiętajmy o tym, że stosować go można tylko na zimno! Pod żadnym pozorem nie poddajemy go obróbce cieplnej.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span__sm="12"]
n
n[divider width="100%" height="1px" margin="0.5em"]
n
n
n[/col]
n
n[/row]
n[row col_style="divided" v_align="equal" padding="20px 0px 0px 0px"]
n
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Co doprawiać czarnuszką?

n

    n

  • domowe pieczywo, chleby i bułki
  • n

  • białe sery, jogurty i twarogi
  • n

  • mięsa takie jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób
  • n

  • różnorakie panierki
  • n

  • dania warzywne, a w szczególności te z kapustą i cukinią
  • n

  • omlety, pasty jajeczne i jajecznice
  • n

n
n[/col]
n[col span="6" span__sm="12"]
n
n

Czarnuszka - własciwości prozdrowotne

n

    n

  • Regularne spożywanie nasion czarnuszki i oleju z czarnuszki może pomagać obniżać ciśnienie krwi oraz poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL.
  • n

  • Czarnuszka eliminuje objawy przeziębienia, rozszerza oskrzela, oraz poprawia wydolność płuc. Oprócz tego ułatwia odkrztuszanie, leczy katar i zatoki. Ma też silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Pamiętajcie o niej w okresie jesienno-zimowym!
  • n

  • Czarnuszka charakteryzuje się tym, że silnie stymuluje odporność, zwiększając liczbę limfocytów i makrofagów.
  • n

  • Olej z czarnuszki zdobył popularność, głównie dzięki temu, że świetnie łagodzi katar sienny i różnorakie alergie, w szczególności skórne.
  • n

  • Te małe czarne ziarenka poprawiają trawienie, funkcjonowanie wątroby oraz trzustki. Leczą też nieżyty żołądka i przewodu pokarmowego, działając żółciopędnie.
  • n

n
n[/col]
n
n[/row]
n
n[/section]

Informacje dodatkowe

Waga 0,1 kg
Kraj pochodzenia

Producent:

Składniki

Przygotowanie

Pomagamy Klientom

Wspieramy we właściwym wyborze ziół,  suplementów i maści. Bazujemy na zaleceniach i receptach Świętej Hildegardy. 

Bezpieczne Płatności

Certyfikat SSL (tzw. zielona kłódka) oraz innne zaawansowane systemy bezpieczeństwa, gwarantują bezpieczną płatność online.

Zamówienia Cykliczne

Bierzesz systematycznie te same suplementy? Ustaw je w koszyku jako cykliczne. Tym sposobem przyszłe zamówienia złożą się same.

wiedza od naszych specjalistów

Najnowsze artykuły

It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental. It will be as simple as occidental in fact, it will be Occidental.

Koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nic nie dodałeś.